Το απολυτήριο του λυκείου είναι το πιο δυνατό «χαρτί» της εκπαίδευσης. Ο τίτλος απόλυσης από το λύκειο είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ που πέτυχε ένας μαθητής, είναι αναγκαίος τίτλος για την εγγραφή του σχεδόν στο σύνολο των ΑΕΙ της αλλοδαπής, είναι εξίσου αναγκαίος για την παρακολούθηση μεταλυκειακών σπουδών σε ΙΕΚ, είναι  εκ των ων ουκ άνευ για την οποιαδήποτε σχεδόν  επαγγελματική δραστηριότητα των πολιτών.

        Τα ΕΠΑΛ είναι τεχνολογικά λύκεια. Τελειώνοντας ένα ΕΠΑΛ, ο μαθητής έχει στα χέρια του ένα απολυτήριο Λυκείου, που μπορεί να τον οδηγήσει σε ΙΕΚ, κατόπιν εξετάσεων σε ΤΕΙ ή να του χρησιμεύσει ως εφόδιο στον αγώνα για να βρει δουλειά. Απολυτήριο λυκείου δεν έχουν όσοι τελειώνουν τις ΕΠΑΣ, τις επαγγελματικές σχολές. Όποιος τελειώνει μια ΕΠΑΣ μπορεί να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος ή να εγγραφεί σε ΙΕΚ. Επίσης να παρακολουθήσει ΕΠΑΛ.

         Αφήνουμε κατά μέρος τα τεράστια ποσοστά της ανεργίας, ιδίως ανάμεσα στους νέους, και κρατάμε στο νου μας ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ προέρχονται συνήθως από χαμηλά οικονομικά στρώματα και διάλεξαν τα ΕΠΑΛ είτε γιατί το Γενικό Λύκειο ήταν δύσκολο γι’ αυτούς και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα πρόσθετης στήριξης από την οικογένειά τους είτε γιατί ήθελαν να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια ώστε να βγουν το συντομότερο στο στίβο της εργασίας.

        Η κατάργηση τόσων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, λοιπόν, έχει μια παράπλευρη απώλεια: οι μαθητές που θα στερηθούν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το τμήμα επιλογής τους και θα οδηγηθούν στα ΙΕΚ δεν θα έχουν απολυτήριο τίτλο λυκείου. Θα υποβάλω μια ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας και θα ήθελα μια απάντηση: ένας μαθητής τελειώνει το Γυμνάσιο, ολοκληρώνει δηλαδή την υποχρεωτική εκπαίδευση, και δεν θέλει, ως έχει δικαίωμα,  να παρακολουθήσει το Γενικό Λύκειο, αλλά την τεχνική εκπαίδευση, και στις καταργούμενες ειδικότητες, ως επίσης έχει δικαίωμα, δεν θα έχει πια δυνατότητα να είναι κάτοχος απολυτήριου τίτλου λυκείου; Το τεχνολογικό λύκειο θα αντικατασταθεί από μεταγυμνασιακά ΙΕΚ; Όσοι μαθητές ακολουθήσουν μη καταργούμενες ειδικότητες θα παίρνουν απολυτήριο λυκείου. Τότε τι γίνεται; Έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά για τα παιδιά αυτής της χώρας ή έρχεται και η σειρά των υπόλοιπων ειδικοτήτων; Άρα έχουμε πλήρη κατάργηση του τεχνικού λυκείου… Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει ένα σε εκκρεμότητα νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ που προτείνει αλλαγές στην τεχνολογική παιδεία και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο σχετικώς άμεσο μέλλον. Για το ν.σ. αυτό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν οξεία κριτική στον υπουργό, θεωρώντας ότι προσφέρει τη λύση στο πρόβλημα της τεχνικής εκπαίδευσης και των απολύσεων. Δεν είναι το θέμα μας αυτή τη στιγμή  να κρίνουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που επαναφέρει ουσιαστικά τις προτάσεις της Διαμαντοπούλου. Άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη άποψη για την τεχνική εκπαίδευση και θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στις θεωρητικές και τις πρακτικές γνώσεις. Θέμα μας είναι το ερώτημα για τον απολυτήριο τίτλο.

         Και το ερώτημα παραμένει: ένας μεγάλος αριθμός παιδιών τώρα και στο μέλλον που οραματίζεται αυτή η κυβέρνηση δεν θα πάρουν απολυτήριο λυκείου και δεν θα έχουν άρα όλα τα προνόμια που αυτός τους δίνει;

        Η πείρα των ΕΠΑΣ, για τις οποίες πολύς λόγος είχε γίνει όταν δημιουργήθηκαν, ακριβώς σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα που έδιναν στους αποφοίτους τους και το θέμα του απολυτήριου, έχει πολλά να μας διδάξει. Και τώρα τα πράγματα είναι πιο άγρια και πιο ανθρωποφάγα.

                                                                                              ΕΠΟΧΗ, 21.7.2013

Advertisements