Για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα

 

 

Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) έγινε την περασμένη εβδομάδα στα Ιωάννινα. Ένα συνέδριο άοσμο και άγευστο που καταδείκνυε για ακόμη μια φορά την απελπιστική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης. Αν στο περυσινό έκτακτο συνέδριο της Κομοτηνής, οι αιρετοί άρθρωσαν έναν οργισμένο λόγο που διεκτραγώδησε τον επικείμενο θάνατο της Τ.Α. (μολονότι στην συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από τις πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν το χάος με την μνημονιακή πολιτική και οδήγησαν την Τ.Α. στο μαρασμό με τον «Καλλικράτη», άρα ευθύνονται και προσωπικά για όσα διεκτραγωδούσαν), φέτος ασκήθηκε μια ήπια κριτική, οι τοποθετήσεις ήταν επίπεδες, παρά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσίαζαν, χωρίς πολιτικό διακύβευμα, στην πλειονότητά τους περιγραφικές και περιπτωσιολογικές (αναφορές σε προβλήματα ανά δήμο και περιφέρεια). Ήρθαν στιγμές που νόμιζε κανείς ότι παρακολουθεί τον καφέ της παρηγοριάς μετά από μια κηδεία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν ότι το συνέδριο παρακολούθησαν οι μισοί σύνεδροι, ενώ η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια καθ’ όλη την διάρκεια των πραγματικών εργασιών του συνεδρίου, δηλαδή των τοποθετήσεων των αιρετών.

Η πεμπτουσία ολόκληρου του συνεδρίου βρίσκεται σε δύο φράσεις. Η μια από την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη «Ο Δήμος του Μέλλοντος είναι ο οικονομικά αυτοτελής Δήμος, αυτός δηλαδή που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση» και η άλλη διά στόματος του προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Καλλιθέας, κ. Κώστα Ασκούνη «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κεντρικό Κράτος έχει την κύρια ευθύνη για την αδυναμία της χώρας. Προφανώς έχει τις ευθύνες της και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά ευθύνες υπάρχουν και στον  επιχειρηματικό κόσμο, στα Μ.Μ.Ε. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους άλλους θεσμούς που επηρεάζουν τυπικά ή άτυπα τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και όχι μόνο. Δεν έχει, όμως, πλέον, κατά την γνώμη μου, σημασία ο επιμερισμός και ο καταλογισμός των ευθυνών. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε μια διαφορετική, σε μία νέα κατάσταση. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά

Είναι φανερή η πρόθεση της κυβερνητικής πολιτικής για την Τ.Α., φανερή και η υποταγή της ηγεσίας της ΚΕΔΕ στις κυβερνητικές επιλογές που στηρίζει και υλοποιεί, προκρίνοντας μάλιστα ως πολιτική στάση την σιωπή και την άρνηση της απόδοσης ευθυνών. Ως να μην είναι η βάση της πολιτικής ο κριτικός έλεγχος, ως να μην υπάρχουν υπεύθυνοι για την καταστροφή. Και τι θα πει «ζούμε μια νέα κατάσταση;». Πως πρέπει να προσαρμοστούμε στον εφιάλτη;

Δήμοι αυτοχρηματοδοτούμενοι, θα πει δήμοι-επιχειρήσεις, παραδομένοι στα ιδιωτικά συμφέροντα για όλες τις υπηρεσίες και με όλες τις υπηρεσίες ιδιωτικοποιημένες, δήμοι που θα ασκούν απλώς διοίκηση και θα είναι οι εκφραστές και υλοποιητές των νεοφιλελεύθερων κρατικών πολιτικών. Δήμοι χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς προνοιακές δομές, που δεν θα μπορούν να προσφέρουν καμιά πραγματική υπηρεσία στον πολίτη, αν αυτός δεν μπορεί να πληρώσει. Δήμοι με ένα εντελώς στοιχειώδες προσωπικό, κακοπληρωμένο, υπό την συνεχή απειλή απόλυσης, με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις (αφού έτσι διαβάζει ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός  την συνεταιριστική οικονομία). Δήμοι εισπρακτικοί μηχανισμοί. Δηλαδή δήμοι ακριβοί για τον πολίτη, που, ενώ δεν αντέχει άλλες δαπάνες,  καλείται να πληρώσει και πάλι τους αυξημένους φόρους που υπονοεί ο κ. Στυλιανίδης. Και δήμοι αναποτελεσματικοί. Ακριβώς όταν θα έπρεπε περισσότερο από ποτέ να είναι αλληλέγγυοι στο χειμαζόμενο λαό μας.

kede-afisa

Οι πόροι της Τ.Α. έχουν μειωθεί στο 60%, και σχεδιάζεται νέα μείωση κατά 29% πράγμα που σημαίνει ότι οι δήμοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν πια ούτε καν τους εργαζομένους. Την ίδια στιγμή 240 επιπλέον αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στην Τ.Α. που αδυνατεί να εκπληρώσει αφού δεν έχει την απαραίτητη οικονομική δύναμη.  Τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αφού η απόδοση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) συνδέεται πλέον με τον πληθυσμό, πράγμα που σημαίνει ότι μείωση του πληθυσμού, θα οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης ΚΑΠ σε ένα δήμο. Στο ζήτημα αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη ιδιομορφίες των δήμων όπως η ορεινότητα ή η νησιωτικότητα που δημιουργούν ειδικές επιπρόσθετες ανάγκες. Εξ ου και η εκπεφρασμένη αγωνία των αιρετών από δήμους με τέτοια χαρακτηριστικά, σαφώς εντονότερη από τους αιρετούς των άλλων δήμων, που, επίσης, όμως, μετέφεραν ένα ζοφερό κλίμα.

Άλλα  ζητήματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του Παρατηρητηρίου και οι επικείμενες απολύσεις στην Τ.Α.  –σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικα για τις απολύσεις στο δημόσιο εν γένει- όταν ήδη το προσωπικό δεν επαρκεί σε νευραλγικούς τομείς. Κανένα πάντως από αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα που συζητήθηκαν, δεν απασχόλησε τον υπουργό στην ομιλία του, ούτε θεώρησε ότι έπρεπε να δώσει κάποια απάντηση στα ερωτήματα που του ετέθησαν από την ΚΕΔΕ. Η στάση του προκάλεσε την δυσφορία του σώματος και την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των συνέδρων από την αίθουσα με την λήξη της ομιλίας.

Το ψήφισμα με το οποίο έκλεισε το συνέδριο –που την ώρα  της ψηφοφορίας είχε κυριολεκτικά αποδεκατιστεί- και το οποίο ψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της κυβέρνησης, αποτυπώνει τα παραπάνω αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των αιρετών που στηρίζουν αυτή την πολιτική να κινηθούν δυναμικά και να απαιτήσουν ένα άλλο ρόλο για την Τ.Α. Το συνέδριο έχασε την ευκαιρία να βάλει κόκκινες γραμμές και να δηλώσει τη δυναμική απαίτηση των αυτοδιοικητικών ενάντια στην πολιτική των μνημονίων που οδηγεί σε απολύσεις, υποχρηματοδότηση και τελικά κατάρρευση της Τ.Α..

Συνολικά οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) κράτησαν μια διαφορετική θέση και πρότειναν εναλλακτικά ψηφίσματα.  Το ψήφισμα που πρότειναν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενοι από  ανεξάρτητους έθετε δυναμικά την αναγκαιότητα ανάληψης άμεσων αγωνιστικών πρωτοβουλιών για να διασφαλιστεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τ.Α. και της συνολικής ανατροπής της πολιτικής που οδηγεί στον θάνατό της, όπως και στην κατάρρευση όλης της ελληνικής κοινωνίας, με τη δημιουργία μετώπου με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα ζητούσε το συνέδριο να μείνει ανοιχτό για να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ετοιμάζει τις αντιδράσεις της Τ.Α.

Το φετινό συνεδριο είχε ως έμβλημά του ένα από εκείνα τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Άτυχη επιλογή. Από την σημερινή ηγεσία της ΚΕΔΕ. Τα γεφύρια αυτά είναι σύμβολα της συλλογικής πάλης των ανθρώπων για καλύτερη ζωή. Για να παραφράσουμε εκείνο το στίχο του Σαββόπουλου «Το συνέδριο ήταν εδώ αλλά η Τ.Α. ήταν απέξω». Και ας διαβαστεί με πολλούς τρόπους.

ΕΠΟΧΗ, 9.6.2013

 

Advertisements