Ενώ οι δήμοι καταρρέουν και η κυβέρνηση παρακολουθεί με επικίνδυνη αδιαφορία, γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

Κλειστοί παρέμειναν οι δήμοι της Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου – βέβαια Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού προφανώς  δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε για τον φόνο, δηλαδή την χρεοκοπία των δήμων και έσπευσαν να διαφοροποιηθούν, μένοντας ο ένα κλειστός και ο άλλος μισόκλειστος- και με συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρήθηκαν για τον οικονομικό θάνατο που απειλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι περικοπές των κονδυλίων της Τ.Α. ξεπερνούν το 60% . Είναι ο μόνος τομέας του δημοσίου που υπέστη περικοπές τέτοιου μεγέθους, όταν μάλιστα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό στο δημόσιο χρέος της χώρας, μόλις το 0,9% του ΑΕΠ και το 0,7% των δημοσίων δαπανών  (τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 11,6% και 15,7%). Αποτέλεσμα: οι δήμοι  οδηγούνται ταχύτατα στη χρεοκοπία και δεν μπορούν ούτε τους μισθούς των εργαζομένων να πληρώσουν  ούτε να πραγματοποιήσουν προνοιακά προγράμματα που, σημειωτέον, λειτουργούσαν μέχρι τώρα ελλιπώς και αίτημα ήταν η ενίσχυσή τους –παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, δημοτικά ιατρεία, «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και ό,τι άλλο θα περίμενε κανείς από την Τ.Α. Φυσική απόληξη της κατάρρευσης των δήμων θα είναι η εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιταγών, της λογικής του πιο άγριου καπιταλισμού: ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη  φτώχια για το λαό.

14 δήμοι ήδη άρχισαν στάση πληρωμών, πολλοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται υπερβολικά να πληρώσουν τους εργαζόμενους. Αν δεν καταβληθούν άμεσα τα 2,7 δις. από τα προϋπολογισθέντα (από τα οποία το 1 δις.  προορίζεται για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά των μαθητών κ.ά) 100 δήμοι θα αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών τον επόμενο μήνα.

Καμιά ουσιαστική υπόσχεση

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δεν υποσχέθηκε ουσιαστικά τίποτε στην συνάντησή με το προεδρείο της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, «εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας». Την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στη συνάντηση των σχετικών Διαρκών Επιτροπών της Βουλής με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν 35 εκ. από την δόση των 214 εκ. από τους παρακρατηθέντες πόρους. Είπε επίσης ότι προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για επιμήκυνση 10 ετών στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για περίοδο χάριτος δύο ετών και μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής κατά 0,5%, (είχε αναφερθεί σ’ αυτά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 30.8). Ωστόσο, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να βοηθήσει την σωτηρία των δήμων, το αντίθετο, βλέπει θετικά την κατάρρευση και την μετατροπή τους σε άχυμο διεκπεραιωτικό θεσμό, το μακρύ χέρι του κράτους.

Τρομαγμένες επιδείξεις αυταρχισμού

Η κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξελίχθηκε σε επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού. Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Σπύρος Τζόκας, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος «καταγγέλλοντας την μεθόδευση των μνημονιακών κομμάτων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στη Βουλή», επειδή του στέρησαν το λόγο, όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου που εξεδόθη αμέσως μετά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνεδρίασης θα γινόταν ενημέρωση από τους προέδρους των δυο συλλογικών οργάνων, κκ Ασκούνη (ΚΕΔΕ) και Σγουρό (ΕΝΠΕ) και θα ακολουθούσε συζήτηση. Το πράγμα εξελίχθηκε διαφορετικά. Μίλησε ο δήμαρχος Καλλιθέας και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ασκούνης, μίλησε ο γενικός γραμματέας, δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Απόστολος Κοιμήσης, που πρόσκειται επίσης στο ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Κώστας Τζανακούλης, αλλά αρνήθηκαν να ακούσουν τον εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Σπύρο Τζόκα.

Να μην ακουστεί άλλη φωνή

 «Είναι αδιανόητο και προκλητικό  να μιλούν δύο του ΠΑΣΟΚ και ένας της ΝΔ, και να μην ακουστεί η «φωνή» μιας παράταξης της ΚΕΔΕ, που είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και έχει προσφέρει τόσα στην Αυτοδιοίκηση. Η διαδικασία ήταν εμφανώς στημένη για  να μην ακουστούν άλλες φωνές εκτός από τις μνημονιακές και Καλλικρατικές.  Με τέτοιες παλαιοκομματικές μεθόδους και αυταρχικές συμπεριφορές επιχειρούν να καταλαγιάσουν την οργή των αιρετών για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.», δήλωσε ο κ. Τζόκας μετά την αποχώρησή του. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχολίασε το γεγονός με μια αμήχανη δήλωση για την αναγκαιότητα της συστράτευσης όλων των δυνάμεων μέσα στην δύσκολη συγκυρία.

Στη συνέχεια αποχώρησε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.

Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθαίνει. Πανικόβλητη η μνημονιακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της στην ΚΕΔΕ, εμποδίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ –την αξιωματική αντιπολίτευση-  να εκφράσει τις απόψεις του, προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας, στερούν το λόγο από όλους εκείνους που με τεκμήρια και επιχειρήματα παλεύουν να ενημερώσουν το λαό για τους πραγματικούς λόγους της κατάρρευσης των δήμων και να ηγηθούν του κινήματος για την ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω σε βάσεις δημοκρατίας και με γνώμονα την προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής.

Η ιδιωτικοποίηση βασικών και νευραλγικών τομέων της δραστηριότητας των δήμων έχει ήδη αρχίσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί ένα επιχειρηματικό φιλέτο με τεράστια κέρδη.  Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ –φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική-  που προάγει την καύση των απορριμμάτων ανοίγει το δρόμο για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει απορρίψει τη μέθοδο της καύσης ως μη αποδεκτή περιβαλλοντικά, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και οικονομικά απρόσφορη, καθότι πολύ ακριβή. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μείωση περίπου 18% στην παραγόμενη ποσότητα, η απόφαση αγγίζει τα όρια του παραλόγου, εκτός αν την δούμε ως εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η περιβαλλοντικά συνεπής ανακύκλωση, που είναι την ίδια στιγμή και οικονομική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα, δεν ενδιαφέρει αυτά τα συμφέροντα, γιατί δεν αφήνει μεγάλα και γρήγορα κέρδη.

ΕΠΟΧΗ, 15.9.2012

Advertisements