Προσβολή της Βουλής  από τον χρυσαυγίτη βουλευτή Δ.Κούτσικο

         Η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση, εναντίον της τριμελούς αντιπροσωπείας από την εντυπωσιακή διαδήλωση μεταναστών και Ελλήνων στην Ομόνοια, την Παρασκευή 24.8, που επισκέφθηκε τη Βουλή με σκοπό να καταθέσει ψήφισμα, συνοδευόμενη από την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Βάσω Κατριβάνου, έχει μια ιδιαιτερότητα: επειδή πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, προσβάλλει τη Βουλή ως σύμβολο της βούλησης του ελληνικού λαού για δημοκρατία και των αγώνων που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει για δικαιοσύνη, ισονομία και δημοκρατία. Αυτό δεν υποβαθμίζει άλλους τραμπουκισμούς που θεωρεί και προσπαθεί να επιβάλει ως πολιτική δράση ο εν λόγω χώρος, στον οποίο συνωστίζονται πρόσωπα που τα βαρύνουν εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και κάποιοι πλέον καλύπτονται από την βουλευτική ασυλία για να αποφύγουν την τιμωρία, πολύ περισσότερο δεν υποβαθμίζουν εγκληματικές ενέργειες που διαπράττουν εναντίον μεταναστών και Ελλήνων, όπως λεκτικοί εκφοβισμοί, ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί σπιτιών και λατρευτικών χώρων αλλά και ευθείες απόπειρες φόνου, όπως είναι τα συχνά μαχαιρώματα μεταναστών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις γειτονιές. Είναι ο συμβολικός χαρακτήρας του γεγονότος που του δίνει  ιδιαίτερη σημασία: η ανοιχτή αμφισβήτηση και προσβολή της Βουλής στην οποία όμως η Χ.Α. συμμετέχει.

Είδα ένα μαινόμενο άνθρωπο

         Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, ο δημοτικός σύμβουλος ης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, Φώτης Ανδρεόπουλος, συνοδευόμενοι από την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου, επιστρέφοντας από την επίδοση του ψηφίσματος, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον χρυσαυγίτη βουλευτή. Λέει η Β. Κατριβάνου: «Καθώς κατεβαίναμε τα σκαλιά της Βουλής, είδαμε ένα μαινόμενο άνθρωπο, που δεν τον γνώριζα, να τρέχει και να επιτίθεται εναντίον του κ. Ασλάμ εκτοξεύοντας ύβρεις. Έπειτα άρχισε να βρίζει τον κ. Κωνσταντίνου και τότε παρενέβην εγώ και επιτέθηκε και σε μένα».

– Η φρουρά της Βουλής δεν αντέδρασε;

         «Η φρουρά τα είχε χάσει. Δεν είχε ξαναδεί βουλευτή μέσα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου να επιτίθεται σε άλλο άνθρωπο και μάλιστα σε βουλευτή. Αντέδρασαν όταν τον είδαν να με έχει γραπώσει κυριολεκτικά και ήρθε να με σώσει. Τον συγκρατήσανε αλλιώς θα με χτυπούσε».

          Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση –περιέργως ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων-  στην οποία καταγγέλλει «την τραμπούκικη επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής» και σχολιάζει: «Το περιστατικό μπορεί να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό της ρατσιστικής βίας που δέχονται καθημερινά οι μετανάστες. Ωστόσο, καταδεικνύει ότι η βία της Χρυσής Αυγής δεν γνωρίζει κανένα περιορισμό, ούτε καν στον περίβολο του Κοινοβουλίου, και αποτελεί απειλή για όλους και όλες μας. Βέβαια, η βία αυτή, ταυτόχρονα, είναι απολύτως επιλεκτική και στρέφεται μόνο ενάντια στους αδύναμους».

         Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης  διάβημα στον κ. Μεϊμαράκη, στον οποίο περιεγράφη το γεγονός από την Β. Κατριβάνου και του ζητήθηκε να πάρει μέτρα. «Οι εξάρσεις της φασιστικής βίας ενάντια σε πολίτες και εκπροσώπους φορέων έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Μιχαλολιάκος μιλάει για τάγματα εφόδου. Όλοι, μέσα κι έξω από τη Βουλή,  οφείλουμε να πάρουμε ενεργή θέση, δεν έχουμε περιθώρια ολιγωρίας για ό,τι σχετίζεται με το φασισμό», είπε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για να αντιμετωπίσεις τοφασισμό και το ρατσισμό πρέπει να  οργανώσεις

το κίνημα στη βάση του»

         Ο  Πέτρος Κωνσταντίνου και η ΚΕΕΡΦΑ σκοπεύουν να υποβάλουν μήνυση: «Το συλλαλητήριο» λέει ο Π. Κωνσταντίνου, «ήταν αναγκαίο γιατί η ρατσιστική επιχείρηση του Δένδια, που  έχει οδηγήσει σε απίστευτο αριθμό συλλήψεων, ένα πρωτοφανές πογκρόμ για την σύγχρονη Ευρώπη, έδωσε την ευκαιρία στη Χ.Α. για φασιστικές και ρατσιστικές βίαιες επιθέσεις. Απαντήσαμε αγωνιστικά οργανώνοντας το συλλαλητήριο μαζί με την πακιστανική κοινότητα και στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 20 χιλιάδες διαδηλωτές. Η επιτυχία τοπικών διαδηλώσεων έδωσε αυτοπεποίθηση στους μετανάστες για τη συμμετοχή τους. Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και υφίστανται όλα τα προβλήματα της μνημονιακής πολιτικής και κομμάτι επίσης της αντίστασης εναντίον των επιθέσεων των αφεντικών στα εργασιακά δικαιώματα».

– Η επίθεση συνέβη αμέσως μετά από μια πετυχημένη κινητοποίηση και μέσα στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό για σας;

         «Είναι πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα όταν  τα τάγματα εφόδου επιτίθενται σε πολίτες και βουλευτές μέσα στη Βουλή, ένα μήνυμα για το τι σημαίνει φασιστική απειλή. Όλ’ αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με μαζική δράση. Αίτημά μας είναι μην έχουν ασυλία για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, με πρώτο τον Κασσιδιάρη, και γι’ αυτό συγκεντρώνουμε υπογραφές».

– Γιατί το επεισόδιο δεν πήρε τις διαστάσεις που θα περίμενε κανείς στα ΜΜΕ;

Τα ΜΜΕ παίζουν σπουδαίο ρόλο -αλλά και χυδαίο ρόλο – και το ξέρουμε. Μεταφέρουν πολύ συχνά άμεσα ή έμμεσα ρατσιστικά μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε τίποτε για το συλλαλητήριο, όμως δίνει βήμα στον Κασσιδιάρη για τα κηρύγματα ρατσιστικούμίσους. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Για να αντιμετωπίσεις το  φασισμό και το ρατσισμό πρέπει να οργανώσεις το κίνημα στη βάση του».

         Από το πολιτικό γραφείο του Κουκούτση εκδόθηκε μια ανακοίνωση στο γνωστό ύφος και ήθος της Χ.Α., όπου τον «στολίζει» Π. Κωνσταντίνου με ένα νέο (μάλλον) χαρακτηρισμό: «εμπρηστής και όχι μόνο της «Μαρφιν»» (ασχολίαστο), ενώ δηλώνει (προειδοποιεί και απειλεί) υπερήφανα με απεύθυνση προς την Β. Κατριβάνου που «κοσμεί» επίσης με απαράδεκτα σχόλια πως «Οι «Εθνικιστές» είναι και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο και θα παρεμβαίνουν παντού».

Ένα χτύπημα στη δημοκρατία

         Είναι εντυπωσιακό ότι το θέμα δεν πήρε τις διαστάσεις που θα φανταζόταν κανείς, ακολουθώντας την τύχη της επίθεσης του Κασσιδιάρη στη Ρ. Δούρου και της Λ. Κανέλλη. Η αποξήλωση των θεσμών ο εθισμός σε απλοϊκές ισοπεδωτικές μορφές σκέψης, η θεωρία του «όλοι είναι ίδιοι» και δεν υπάρχει λύση και η απαξίωση του κοινοβουλευτισμού που  -και εδώ είναι το ζήτημα- δεν αποτελεί κριτική του πολιτικού συστήματος αλλά σε απαξίωση της  ίδιας της δημοκρατίας οδήγησε σε μάλλον χλιαρές αντιδράσεις στον κόσμο, όπως δείχνουν οι καθημερινές συζητήσεις. Ήταν και οι τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, κυρίως όμως ήταν ο χειρισμός του από τον Τύπο.

         Γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης είτε διά της αποδυνάμωσης ενός σοβαρού χτυπήματος στη δημοκρατία, που έρχεται ως συμβολικό επιστέγασμα στις ναζιστικές πολιτικές επιλογές του μίσους και της βίας είτε διά της υποβολής ιδεών που δημιουργούν ασυνείδητα παγιωμένες ρατσιστικές αντιλήψεις. Η υπόγεια και ύπουλη διάχυση των ιδεών αυτών μέσα από επίσημες πολιτικές που επιλέγουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μέσα από την λειτουργία των ΜΜΕ  που «φυτεύουν» ρατσιστικές αντιλήψεις είναι εξίσου επικίνδυνη με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων. Αποδυναμώνουν τις αντιστάσεις και φτιάχνουν κλίμα αποδοχής του δηλήτηριου, που ήδη άρχισε να απλώνεται και να αφορά κι άλλες κοινωνικές κατηγορίες εκτός από τους μετανάστες: ομοφυλόφιλοι, ΑΜΕΑ κτλ. Έτσι, με τους διαχωρισμούς και τους αποκλεισμούς, με το μίσος, ο τόνος φεύγει από τις πολιτικές διάλυσης της κοινωνίας, λεηλασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, αναγκαιότητας αντίστασης στον πιο άγριο καπιταλισμό με όπλο την ενότητα των εργαζομένων και μεταφέρεται σε ένα «άλλο», τον ξένο, τον διαφορετικό, τον αποκλίνοντα από μια κανονικότητα που ορίζει το σύστημα.  Κι αυτή η κανονικότητα που ευαγγελίζονται οι ολοκληρωτισμοί αποκλείει την ελευθερία και το όραμα για ένα κόσμο που ο τόνος θα πέφτει στην έννοια «άνθρωπος».

          Είναι χρέος πρώτιστα της Αριστεράς να κάνει σημαία της τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και τα συνεπαγόμενά του –βία και ρατσισμό χωρίς χρονοτριβή: να ξυπνήσει συνειδήσεις, να κινητοποιήσει άτομα και συλλογικότητες, να δείξει τις βαθιές και ουσιαστικές διασυνδέσεις του φασισμού με την κοινωνία των ανισοτήτων, των ιεραρχήσεων, των αποκλεισμών, του φόβου, της αμάθειας, της φτώχιας για τους πολλούς, δηλαδή με ό,τι είναι ο κόσμος των μνημονίων.

ΕΠΟΧΗ, 2.9.2012

Advertisements